Het afscheidscentrum
Afscheidscentrum ‘De Cipres’ staat, in zijn huidige hoedanigheid al sinds 2003, aan de Bosstraat 7 en naast de Witte Kerk (nabij kruising Hoofdvaart / Venneperweg) en ligt centraal in het oude centrum van Nieuw-Vennep. Het toen al 11 jaar oude mortuarium, dat inpandig zat gevestigd in zalencentrum ‘Het Trefpunt’, voldeed niet meer aan de eisen van die tijd. Hierdoor werd in 2003 besloten om een nieuwe locatie te bouwen.
Het afscheidscentrum bestaat uit één ruime centrale ontmoetingsruimte voorzien van audio-installatie, voor het houden van officiële condoleances tot ongeveer 100 á 125 personen of voor intieme afscheidsplechtigheden in kleine kring tot maximaal 20 á 25 personen.
Grenzend aan deze ontmoetingsruimte bevinden zich een tweetal 24-uurs rouwkamers, voorzien van een aparte centrale ingang vanaf het parkeerterrein. Bij de centrale ingang is sanitair aanwezig en zijn er mogelijkheden om koffie en/of thee te zetten. De nabestaande(n) van de overledene kunnen, indien gewenst, één sleutel krijgen om op ieder gewenst moment van de dag of nacht hun dierbare overledene te bezoeken voor een afscheid.
De 24-uurs rouwkamers alsmede de ontmoetingsruimte in het afscheidscentrum zijn voorzien van airco, waardoor er altijd kan worden gezorgd voor een aangename temperatuur.
In het afscheidscentrum is een bescheiden verzorgingsruimte (ook voor verzorging met familie) en een gekoeld mortuarium aanwezig, waar plaats is voor meerdere overledenen.
Bij een condoleance of afscheidsdienst zijn qua catering, mede door de samenwerking met de cateringservice van ‘Het Trefpunt’, de mogelijkheden onbeperkt, van koffie/thee met een koekje tot een aangeklede borrel, lunch of high tea.
Uiteraard voldoet het uitvaartcentrum aan de gestelde hygiënecode en veiligheidseisen.
Bloemen/rouwstukken kunnen 24-uur per dag worden gebracht naar het afscheidscentrum.
Hiervoor is er aan de buitengevel, bij de betreffende deur, een bord bevestigd met de tekst "bloemen afgifte" en naast dit bord is een deur voorzien van een cijfercode. De meeste bloemisten uit de regio weten deze code, zodat men op elk gewenst moment van de dag uw rouwstukken kunnen bezorgen in de bloemenkast van ons afscheidscentrum.
Enkele voordelen van het afscheidscentrum ‘De Cipres’:
– er is voldoende gratis parkeergelegenheid op eigen terrein en in de omgeving
– op ± 100m lopen ligt begraafplaats Taxushof.
– op ± 550m lopen ligt begraafplaats Lindenhof
– op nog geen 3 min. afstand van crematorium Haarlemmermeer
– voor (grote) uitvaartdiensten kan gebruik worden gemaakt van zalencentrum ‘Het Trefpunt’
Vanwaar de naam: ‘De Cipres’
‘De Cipres’ wordt in de overlevering het zinnebeeld van rouw en soberheid genoemd en gewijd aan de ondergrondse goden, maar is ook een symbool van onsterfelijkheid.
De langlevende cipres met zijn duurzame hout stond ook symbool voor een lange levensduur. Eenmaal afgekapt herleefde hij niet meer.
Cipressenhout werd vroeger door Grieken en Romeinen gebruikt als materiaal voor draagbaren en de speedjachtige geur van de takken verdreef de onwelriekende lijkengeur (Latijn: cypressus feralis). Ook werden er van de cipreshout, meubels, kostbare kisten, tempeldeuren, sarcofagen en waarschijnlijk ook de ark van Noach uit cipres is gebouwd.
Genesis 6:14 – NBG51
“Maak u een ark van goferhout; met kameren zult gij deze ark maken; en gij zult die bepekken van binnen en van buiten met pek.”
Wat er in de bijbel bedoeld werd met het houtsoort ‘gofer’ is onbekend. De ark was volgens H. Zeller gebouwd van hardhout, waarschijnlijk wel cipressenhout. Dit houtsoort werd in die tijd veel gebruikt voor de bouw van handelsschepen, het was zeer licht en toch duurzaam en niet door wormsteken aangetast.
De Cipressentakjes onder het zaaigoed zouden beschermen tegen ongedierte. Hierdoor werd de cipres ook vaak bij graven geplant, maar werd ook gebruikt bij het afweren van boze geesten. Verder komt hij voor op afbeeldingen van het paradijs en daarom kon de cipres als christelijk symbool van de hoop op een leven na de dood, worden geplant op de begraafplaats.
Een bijkomend voordeel is dat een cipresboom winterhard is en het hele jaar door groen blijft.
Dit is ook een van de redenen waarom men de cipres vaak op een begraafplaats aantreft.